utorak, 1. studenoga 2011.

Dijagnoza nesreće - praznina duha

Znakovita je činjenica da će više pozornosti privući kakva god bizarna tema (što ispraznija, to traženija) od teme duhovnosti. Što se to događa s ljudskom samosviješću?

Kao da se više ne osjećamo duhovnim bićima. Bojim se da ćemo, na razini kolektivne svijesti, skupo platiti tu bezumnost. Anđeli su uvijek jednako spremni pomoći, no čovjek današnjeg vremena, nije za nju baš najspremniji. Jesmo li doista toliko duhovno otupjeli da se ne umijemo probuditi iz posvemašnje letargije u koju smo zapali? Jesi li i među onima koji ne mare sve dok ne budu prisiljeni mariti ili po malo shvaćaš da nas ubija vlastita sljepoća?  

Svaka misao nas približava ili udaljava od naše iskonske božanske biti. Jesmo li uopće svjesni koliko smo moćni i koliko doprinosimo tome da jesmo tu gdje jesmo: otuđeni od sebe, otuđeni od drugoga: Rasebljeni. Rasčovječeni.

S takvom dijagnozom, uzalud ćemo tragati za srećom. Ona se, naime, ne nalazi drugdje do u našemu duhu - tamo  gdje ju najmanje tražimo. Kamo gotovo i ne zavirujemo.


Nema komentara:

Objavi komentar

Budi i ti dio ove anđeoske priče, pridruži se svojim komentarom